Вести

IN MEMORIAM - Југослав Југа Рамић (1959 ‐ 2021)

Југослав Југа Рамић
(02.10.1959 – 04.11.2021)

У Новом Саду је у 62. години преминуо Југослав Југа Рамић, рукометни репрезентативац, истакнути тренер, дугогодишњи спортски радник, добитник бројних признања за достигнућа и развој спорта у Србији.

Југослав Југа Рамић је у српском рукомету оставио значајан траг као играч и репрезентативац, али и као тренер који је одшколовао бројне генерације српских, али и рукометаша у Чикагу, Тунису, Саудијској Арабији, Нигерији…

Целокупна његова каријера и играчка и тренерска показала је да је популарни Југа, увек насмејан, љубазан, на услузи свима, био по многоме чему несвакидашња личност.

Играчку каријеру започео је у родном Ковину у рукометном клубу Раднички у којем је врло брзо стигао и до сениорске екипе. Као рукометаш калио се у Динаму из Панчева, београдском Партизану у којем је касније био и тренер и секретар.

Препознатљив је био и по неготинском МРК “Хајдук Вељко” у којем је провео две деценије и остао упамћен као срчано и енергично крило, али и у којем је 1996. након што је завршио играчку каријеру започео тренерску која ће га одвести на све континенте и на победничка постоља бројних домаћих, европских и националних првенстава.

Као врсни познавалац рукомета обрео се на позив прослављеног Веселина Вујовића 2003. у репрезентацији тадашње Србије и Црне Горе, свих селекција, као члан стручног штаба и помоћни тренер, освајајући са својим тимовима златну медаљу на Европском првенству за кадете (2004, 2005), сребро на Светском првенству за јуниоре (2005).

У београдском “Партизану”, клубу чији је био играч, али и пасионирани навијач, обављао је функције помоћног тренера и секретара и са њима освојио титулу победника Купа (2004/2005).

Био је и шеф стручног штаба РК Зајечар (2006/2007), РК Нови Пазар (2007/2008) који се у тој сезони и домогао Прве лиге, РК “Бане” Рашка (2011) са којим је такође ушао у Прву лигу, ЖРК „Словен“ Рума (2019), ЖРК “Петроварадин” Нови Сад чланицама Супер Б Лиге…

Богату тренерску каријеру стицао је и на рукометним теренима у иностранству водећи успешно клуб “Африка” у Тунису (2009. и 2010.) до двоструке титуле првака државе и освајања државног купа, РК “Ал Калееј“ Дамам, Саихат, Саудијска Арабија. Радио је и као шеф стручног штаба Универзитета “Мичиген” у Чикагу (2011), Репрезентације Нигерије (2008), репрезентације Туниса (2010)…

Током своје богате каријере стигао је и да се бави новинарским и водитељским послом у Самосталној телевизији Неготин, у којој је био и један од директора, да учествује у културном и спортском животу Неготина и Новог Сада у којем је живео последњих деценија, да напише и књигу “Принципи успеха у рукомету”, својеврсни приручник за играче и тренере.

Иако је могао још много тога да пружи преселио се у легенду, тамо где се већ налазе највећа имена српског рукомета, којем је и сам даровао читав свој живот.

Југослав Рамић биће сахрањен у Новом Саду у четвртак 11. новембра у 10 часова и 30 минута на Новом гробљу (Руменачки пут бр. 65).